Etkileşim Tasarımı

Kullanıcı ile ürün ya da hizmet arasındaki etkileşimi ve etkileşim sırasında kullanıcının ürüne karşı davranış ve anlayış biçimini inceleyen insan odaklı bir tasarım pratiğidir. Etkileşim tasarımı, kullanıcı ve ürün arasındaki etkileşimi kontrol edebilmeye ve yeniden biçimlendirmeye imkan sağlar. Etkileşim tasarımının amacı ise; ürün ve hizmet ile kullanıcı arasında iyi bir fiziksel ve duygusal iletişim yaratmaktır. Bu iletişim, etkileşimde olunan ürün ve hizmet ile kullanıcı etkileşiminin yapısını ve kullanıcı davranışlarını kapsar. Tasarımcının amacı, bir ürünü kullanan insanların ihtiyaçlarını ve isteklerini tahmin ederek kullanıcının bir ürünü veya hizmeti kullanırken hedeflerine en ideal yolla ulaşabileceği sürdürülebilir bir etkileşim yaratmaktır. Bu etkileşim ses, hareket, boşluk ve estetik gibi unsurlar içerir.

Etkileşim tasarımının 5 boyutu (5B) nedir?
1B: Kelimeler

Bu boyut kelimelerin anlamları ve insan üzerindeki güçlü etkisini içerir. Doğru kelime seçimi ve bu kelimelerle oluşturulan ton, ürünün yapısına ve hitap ettiği kullanıcı kitlrsine uygun seçilmelidir.

2B: Görsel gösterimler

Bir ürünün sözcükler dışında kalan unsurlarını temsil eder; tipografi, ikonlar, diyagramlar ve diğer grafik içerikler gibi

3B: Fiziksel nesneler veya alan

Kullanıcının ürünle etkileşimde bulunurken kullandığı fiziksel nesneleri temsil eder. Örneğin; dizüstü bilgisayar, fare, touchpad ve akıllı telefon gibi. Ayrıca kullanıcının etkileşime ofis, ev, kalabalık bir ortam gibi ne tür bir alanda girdiği de bu boyutu temsil eder.

4B: Zaman

Kullanıcının ilk üç boyutla geçirdiği süreyi temsil eder. Ses, video, animasyon gibi belirli bir süresi olan içerikler bu boyuta dahildir.

5B: Davranış

Bir ürünün etkileşiminin ilk dört boyut tarafından nasıl tanımlandığıdır. Davranış boyutu, bir ürünün işleyişini, kullanıcının ürünü kullanarak bir eylemi nasıl gerçekleştirdiğini kapsar. Kullanıcının duygusal tepkisi/geribildirimi ve ürünün geribildirimi de dahildir.

Tasarım Odaklı Düşünme

Fikir oluşturma aşamasının başında olabildiğince çok fikir veya sorun çözümü elde etmek önemlidir.

Prototip aşamasında tasarım ekibi artık ürünün küçültülmüş versiyonunu veya üründe bulunan belirli özellikleri üretip, 

Prototip ve çözümleri düzeltmek ve tekrar etmek, Test sonraki prototip yenilemelerini ve ihtiyaçlarını gösterir.

Scroll to Top