Tasarım Odaklı Düşünme Süreci
3. Aşama: Fikir Bul
Tasarım Odaklı Düşünme Süreci 3. Aşama: Fikir Bul
İlk iki aşamada gelecek aşamalar için sağlam bir arka plan edindiniz. Problemi saptarken alternatif yollar arayabilmek bu aşamada çok önemlidir. Beyin fırtınası ve Olası En Kötü Fikir oturumları tipik olarak özgür düşünceyi teşvik etmek ve problem alanını genişletmek için kullanılır. Fikir oluşturma aşamasının başında olabildiğince çok fikir veya sorun çözümü elde etmek önemlidir. Fikirlerinizi araştırmanıza ve test etmenize yardımcı olması için Fikir aşamasının sonunda başka bir Fikir Oluşturma tekniklerini seçmelisiniz, böylece bir sorunu çözmenin veya onu aşmak için gerekli unsurları sağlamanın en iyi yolunu bulabilirsiniz.
Sorunu tanımlamadan kullanıcılarınız için çözüm üretmeye geçiş yapmayı düşünebilirsiniz. Fikir üretimi, çözüm alanıyla ilgili kavramlar üretmek için tasarladığınız problem alanının, ve tasarladığınız kişilerin hayal gücünüzle olan anlayışını birleştirme şansınızdır.
Özellikle tasarım projesinin başlarında, fikir üretimi, yalnızca en iyi tek bir çözüm bulmanın değil, seçebileceğiniz geniş bir olası fikir yelpazesine yönelmektir. En iyi çözümün belirlenmesi daha sonra, kullanıcı testleri ve geri bildirimler yoluyla keşfedebilirsiniz.
- Net ve ilk akla gelen çözümlerin ötesine geçin ve böylece çözüm setinizin yenilik potansiyelini artırın.
- Takımlarınızın ortak perspektiflerini ve güçlü yönlerini kullananın.
- Beklenmedik keşif alanlarını ortaya çıkarın.
- Yenilik seçeneklerinizde akıcılık (hacim) ve esneklik (çeşitlilik) yaratın.
- Başınızdan açık ve net çözümleri atın ve takımınızı onlardan öteye taşıyın.
Fikirler, bilinçli ve bilinçsiz zihninizi ve rasyonel düşüncelerinizi hayal gücü ile birleştirerek üretilebilir. Örneğin, bir beyin jimnastiğinde başkalarının fikirlerini temel alarak yeni fikirlere ulaşmak için grubun sinerjisinden yararlanırsınız.
Bir başka düşünce tekniği ise inşaa etmek, yani bildiğinizden biraz daha farklı olarak fikrin kendisini prototip haline getirmektir. Bu noktada, fikri en yalın haliyle kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirirken, gözümüzden kaçan noktaları fark edebilir, ve bu noktalara çözüm getirirken yeni fikirler de ortaya çıkabilir.
Zihin haritası, kullanıcı yolculuğu haritası, beyin jimnastiği gibi düşünce teknikleri de vardır. Ancak her biri belli senaryolarda kendi başına oldukça yararlı olabilir. Dolayısıyla birbirinden ayrı olarak düşünülebilir.
Tasarım Odaklı Düşünme
Prototip aşamasında tasarım ekibi artık ürünün küçültülmüş versiyonunu veya üründe bulunan belirli özellikleri üretip,
Prototip ve çözümleri düzeltmek ve tekrar etmek, (Test sonraki prototip yenilemelerini ve ihtiyaçlarını gösterir.
Bu aşama tüm çalışmanın beyni diyebiliriz. Tüm fikir oluşum süreci ve yapılan beyin fırtınaları empati süreci sayesinde gerçekleşiyor.