Tasarım Odaklı Düşünme Süreci
4. Aşama: Prototip Oluştur
Tasarım Odaklı Düşünme Süreci 4. Aşama: Prototip Oluştur
Prototip adımı, nihai çözüme daha yaklaştıran soruları cevaplamaya yönelik ortaya çıkan fikirlerin art arda en yalın haliyle tekrar geliştirilmesidir. Bir prototip kullanıcının etkileşime girebileceği herhangi bir şey olabilir. Örneğin, duvara asılı yapışkanlı not kağıtları, bir araya getirilmiş bir alet, kağıt üzerinde çizilmiş bir arayüz, bir rol yapma etkinliği veya resimle anlatılan bir öykü bir prototip adımı olarak sayılabilir. Bu aşamada ideal olarak, bir kullanıcının yaşayabileceği bir ütopya yaratılmaya çalışır ve prototipleri ne olursa olsun bir senaryo ile yürütülür. Yaratılan ortamda kullanıcıların rol yapmalarını sağlamak, o kişilerden daha fazla duygu ve tepki almayı sağlayacaktır.
Problemi nasıl çözeceğinizi anlamak için,
– İletişim kurabilmek için, (Eğer bir resim bin kelime değerindeyse prototip, binlerce resim değerindedir.)
– Konuşmaya başlamak için, (Kullanıcı görüşmeleri bir prototip ile etkileşim ve alınan bilgiler çok daha güçlü olmaya başlar.)
– Hızlı ve ucuza daha çok fikir test etmek için! Her düşünceye mümkün olduğunca az kaynak ayırarak test edebilmeli.
Yaşam deneyimlerimiz, çevremizdeki dünyayı açıklamak ve anlamlandırmak için kullanabileceğimiz varsayımlar yaratır ve bu süreç gözlemlediğimiz insanlarla gerçek anlamda empati kurma becerimizi etkiler. Varsayımlarımızdan tamamen vazgeçmek imkansız olduğundan, sürekli ve bilinçli olarak yeni başlayanların zihniyetini varsaymamız gerektiğini kendimize hatırlatmalıyız. Başkalarının söylediklerini gerçekten dinleyip anlasanız veya biri hakkındaki tüm soruların cevaplarını bilseniz bile kendinize, her şeyi sorgulamanız gerektiğini hatırlatmanız gereklidir.
Elleri kirletme zamanı! Basit bir bant, kağıt, boya, belki masanızda varlığı bile unutulan bir karton parçası başlamak için yeterli. Bir prototipte çok uzun süre harcamamalı! Herhangi bir prototipe fazla duygusal bir şekilde kaptırmadan önce yenisine geçmeli. Değişkenleri tanımlamalı! Her bir prototip ile ne test edildiği belirlenmeli. Bir prototip, test edildiğinde belirli bir soruyu cevaplamalı. Kullanıcı gibi düşünerek inşa etmeli! “Kullanıcı ile test yapmaktan beklenti nedir? Ne tür davranışlar bekleniyor?” Bu soruları yanıtlamak prototipe odaklanmaya yardımcı olur ve test aşamasında anlamlı geri bildirim almayı sağlar.
Prototip ve test birbirini takip eden değil, bir arada atılan adımlardır. Özelliklerin nasıl test edileceğinin prototip oluşturmadan önce düşünülmesi kritik bir öneme sahiptir. Prototip ve test adımlarını birlikte incelemek, bu iki adımın katmanlarını ortaya çıkarır. Prototipleme ve test süreçleri bazen tamamen birbirine bağlı olsa da, bir prototip oluşturduktan sonra başarılı bir test senaryosunun planlanması ve uygulanması dikkate alınması gereken önemli bir ek adımdır. Test etmek için bir kullanıcının önüne yalnızca bir prototip koymak yeterli olmayacaktır, daha yararlı ve doğal sonuçlar alabilmek için bu süreci önceden düşünmek gerekmektedir.
Tasarım Odaklı Düşünme
Prototip ve çözümleri düzeltmek ve tekrar etmek, Test sonraki prototip yenilemelerini ve ihtiyaçlarını gösterir.
Fikir oluşturma aşamasının başında olabildiğince çok fikir veya sorun çözümü elde etmek önemlidir.
Bu aşama tüm ekibin belirlenen temel sorunları tanımlamak için gözlemlerin analiz edileceği ve sentezleneceği yerdir.