UI TASARIMCISI

UI Tasarımcılar Görsel Dünyayı Nasıl Oluşturur?

Kullanıcının görsel deneyimi üzerine odaklanır. UI tasarımcısının bir web sitesi, uygulama ile nasıl etkileşim kuracağını ve bu etkileşim sırasında hangi görsel temas noktaları ile aksiyon alacağını tasarlar. Kullanıcıların alacağı aksiyonu, kolaylaştıracak hareketlerle destekleyerek; kolay kullanım ve zevkli arayüzler oluşturmak hedeflenir. Kullanıcılar görevlerini en kısa sürede tamamlamak isterler. Sorunsız deneyimler sunabilmek için kullanıcıların bağlamlarını ve görev akışlarını iyi bilmek gerekiyor. 

Hiyerarşi ve Okunabilirlik

Kullanıcılarına yakınlaşmak, detayını görüntülem gibi aksiyonlar için kullanacakları öğeler tahmin edilebilir olmalı.

Tahmin Edilebilir Olmak

Kullanıcılarına yakınlaşmak, detayını görüntülem gibi aksiyonlar için kullanacakları öğeler tahmin edilebilir olmalı.

Keşfedilebilirlik

İkonları ve diğer tüm öğeleri açıkça belirtin. Örneğin: Gölgelendirilmiş butonlar.

Minimalize Etme

Kullanıcıların görevleri minimum adım ve efor ile gerçekleştirmelerini sağlayın. 

Kontroller

Kontroller kullanıcıların kontrol etmek istedikleri öğelerin yanında olmalıdır. 

Geri Bildirimler
Kullanıcıları aldıkları veya alacakları eylemler ile ilgili genel bildirimer hakkında bilgilendirin. 

UX ARAŞTIRMACISI

UX Araştırmacılarına Hızlı Bakış!

Bir tasarım projesinde kararlar ne kadar bilinçli verilirse, sonuçlar elde edilmeye başlandığında, ürün de o kadar güçlü bir hikayeye sahip olur. Bu kararların bilinçli verildiğinden emin olmak için tasarım süreci boyunca araştırmadan faydalanırız.Bir projede araştırmacı olarak çalışırken insanların sizden yerine getirmenizi bekleyecekleri sorumlulukların neler olduğu sıralamak ile başlayalım.

Planlama

Problem tanımının yapılması, incelenecek konuların çıkarılması, kullanılacak tekniklerin seçilmesi, senaryoların yazılması gibi kararların alınması 

Program Oluşturma

Çalışmaya katılacak kişileri seçme ve çalışmanın takvimini çıkarma önemsiz ve basit bir iş gibi görünse de tahmin edilenden daha fazla vakit alan ve yorucu bir sorumluluk.

Aracı Olma ve Yönetme
Gerçekleştirilen testler ve görüşmeler esnasında proje hedefleri doğrultusunda katılımcıları yönetmek, onlara moderatörlük yapmak, araştırmacının temel sorumluluklarından biri.
 
Not ve Kayıt Alma

Görüşmelerin hem kayıt altına alınması hem de düzgün bir şekilde notlarının çıkarılması analiz aşamasında işinizi hızlandıracaktır.

Analiz Etme
Araştırma boyunca elde edilen veriyi anlamlı bir veriye dönüştürmek, tekrarları ve önemli detayları yakalamak araştırmacının ikinci en önemli sorumluluğu olabilir.
 
Bulguları Aktarma ve Sunma
Araştırma sonuçlarının projeyi etkileyen kısımlarının çıkarılması ve ilgili kişilere sunulması da araştırmacıların sorumlulukları arasında yer alıyor.
 

ETKİLEŞİM TASARIMCISI

Erkileşim Tasarımcısı Kimdir?

Kullanıcı ile ürünün etkileşim içinde bulundukları anı geliştirmeye odaklanır. Her zaman trendlerin ve güncel teknolojilerin bilincinde olmalı ve kullanıcıya sundukları değer bağlamını iyi ölçmelidirler. UX ve UI Tasarımcılarla beraber çalışırlar. Sorumlulukları arasında ürünün temel etkileşimlerinin belirlenmesi ve konseptleri test etmek için prototipler oluşturulması yer alır. Kullanıcının hedeflerini anlar ve bu hedeflere ulaşırken yardımcı olabilecek etkileşimleri bulur. Kullanıcı için daha anlaşılır bir hale getirmek adına gerçek ürüne benzeyen prototip oluşturulur.

Zaman

Etkileşim tasarımında zaman kavramı kullanıcıların bir ürünle geçirdiği etkileşim süresini bize verir. Kullanıcıların ilerlemelerini takip etmemizi sağlar.

Alan Kullanımı
Fiziksel nesneler kullanıcının bir ürün veya hizmetle etkileşim kurduğu ortamı temsil eder. Kullanıcı ile ürün arasındaki etkileşimi etkileyen birçok unsur vardır.
 
Görsel Seçimi

Görsel seçimi kullanıcılara iletmek istediğimiz bilgiyi destekler nitelikte olmalıdır. Görseller, tipografi, simgeler ve kullanıcının etkileşimde bulunduğu diğer grafikleri içerir.

Kelimelerin Önemi

Kelime seçimi kullanıcıya doğru miktarda bilgiyi anlaşılır şekilde aktarabilmek için önemlidir. Özellikle butonlarda doğru komut seçimi etkileşimi kolay ve anlaşılır hale getirir.

Davranış
Kullanıcılar için davranış kavramı hem eylem hem de tepki içerir. Kullanıcılar ürün ile nasıl bir etkileşim kuruyor, nasıl aksiyon alıyor gibi sorular incelenir.
 

OPTİMİZASYON UZMANI

Optimizasyon Uzmanı Hakkında Her Şey!

Optimizasyon uzmanı müşterinin alacağı kalite potansiyelini artırmakla görevlidir. Bu potansiyeli arttırmak için kullanıcı deneyimi odaklı stratejik kararlar alarak önerilerde bulunur. Bu önerilerin uygulanması ve raporlanmasında da aktif rol oynar. Veriler genellikle ısı haritaları, web analitiği, SaaS gibi araçlar sayesinde elde edilir. Bunlar yararlı kaynaklar olsa da, analitik veriler her zaman çok güvenilir veya anlaşılır sonuçlar vermeyebilir.ek nitel UX araştırma yöntemlerinden (Denetimli kullanılabilirlik testi ve dijital günlük çalışmaları gibi) yararlanmak gerekir.

Veriye Dayalı

Kullanıcıların web sitesi veya uygulamalar üzerinde neler yaptıklarını, hangi sayfalarda hangi modülleri, fonksiyonları kullandıklarını tool’lar üzerinden inceler. Yapılan incelemeler sonucunda performansı diğerlerine göre kötü olan modülleri  tespit edilir. Bu sorunlar Analytics tool’ları üzerinden, kullanıcı testi, kantitatif araştırma yöntemlerle de toplanabilir.

Hipotez Oluşturma
Yapılan kantitatif ve kalitatif araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sorunların veriye dayalı çözüm önerilerinin hazırlanma aşamasıdır. Her bir sorun  direkt kullanıcıların sorun yaşadıkları bulgulardan hazırlanmalıdır. Bu hipotezler hazırlandıktan sonra çeşitli tool’lar ile canlı site veya ürünler üzerinde A/B testleri ile test edilir.
 
Raporlama
Yapılan kantitatif ve kalitatif veriler sonrasında ortaya çıkan sorunlara üretilen hipotezlerin test edilmesi sonucu çıkan sonuçların tüm kullanıcı grupları üzerinde detaylı analizinin yapılarak hangi varyasyonların hangi kullanıcı grubu üzerinde nasıl bir tepki aldığı ve nasıl bir kullanım alışkanlığı ve sonuç değişikliği oluşturduğu raporlanır.
 

İNOVASYON TASARIMCISI

İnovasyon Tasarımcılarını Daha Yakından Tanıyalım!

Karmaşıklıkları idare edebilen kişilerdir. Şirketlerin karşılaştığı zorluk türlerini, engellerini, kör noktalarını tahmin edebilmek için sistematik bir yaklaşımla ilerlerler. Karmaşıklıklar karşısında ilham verebilen, yeniden düzenleyen ve prototip ile çözüm üretebilen kişilerdir.

İnovasyon Liderliği

İlham alınabilecek yaratıcı fikir ve trendleri takip etmelidir. Satış kısmında da satış konuşmacısı olarak aktif rol alabilmelidir.

Stratejik Yaklaşım
Stratejik öngörüye sahip olmalıdır. Tasarım stratejelerini senaryolaştırıp geliştirebilmelidir. Trendleri çok sıkı takip edebilmelidir.

Tasarım Araştırma
Kullanıcı ve pazar araştırmasını yapıp analiz edebilmelidir. Çıkan sonuçları akıcı bir şekilde sunmak önemlidir.
 
 
Ürün Geliştirme
Ürün geliştirme yöntemlerine hakim olarak süreci ilerletmelidir.
 
 
Süreç Tasarımı
Yapılan araştırma, tasarım ve fikirleri workshoplar ve sunum programları ile anlaşılır şekilde aktarabilmelidir.
 
Sistematik Tasarım
İnovasyon tasarımcısının en temel özelliği sistematik düşünebilmesidir. Bu sistematik düşünceyi analiz, haritalama/görselleştirme ile destekleyebilir.

PROJE YÖNETİCİSİ

Proje Yöneticisin, Yakından Tanıyalım!

 Ekip içinde planlamayı iyi yaparak müşteriye doğru şekilde aktaran kişi olmalıdır. Müşterilerle yapılan toplantılarda müşteri şirketin ihtiyaçlarını iyi analiz etmeli ve dinlemelidir. Aynı zamanda araştırma ve tasarım süreçlerinde doğru ve amaca yönelik çıktılar üretildiğinden emin olur. Proje yöneticisinin tasarım alt yapısı ve donanımına sahip olması çok önemlidir.  Farklı durum ve ihtiyaçlarda doğru kararları alarak müşteri ve ekibin bu noktadan en verimli şekilde ilerlemesini sağlamaya çalışır.

Başlatma Evresi

Proje yönetiminde ilk süreç bir fikir ile başlar. Proje için neyin gerekli olduğunu, hedeflerini ve tamamlama süresini ekibiniz ile kararlaştırmalısınız.

Planlama Evresi
Planlama yönetim sürecinde temel bir önceliktir. Hazırlanan planlama, ekibin projeyi tahmini bitirme süresini, maliyetini ve kimin, nasıl yapacağını içermelidir.
 
Problem Yönetimi
Tüm riskleri hesapladığımızı düşünüyor olsak da gerçek bir proje sürecinde öngörmediğimiz birçok konu ile karşılaşabiliriz. Bu tür durumlarda projenin gidişatını iyi yönetebilmek çok önemlidir.
 
 
Yürütme Aşaması

Plana uygun ilerlerken ortaya çıkan değişikliklerle baş edebilmelisiniz. İhtiyaçlar  nasıl tanımlanırsa tanımlansın, yapılan ön araştırma ve çalışmalarda değişiklikler olabilir. 

Planlama Evresi
Ekip üyelerinin kendi rollerine bağlı kalarak ilerlediğinden emin olınmalısınız. İş bölümü iyi takip edilmesi gereklidir. Son olarak projede olan değişikleri paylaşmak gerekir.
 
Bitiş Aşaması
Bir proje müşteri veya sponsor tatmin olana dek bitmiş sayılmaz. İş kabul edildiği takdirde tüm evrak işlerini toparlayıp teslim etmeniz gereklidir.
 
Scroll to Top