DesignThinking

Design Thinking, diğer bir söyleyişle tasarım odaklı düşünme, insan merkezli bir problem çözme ve strateji oluşturma yöntemidir. Kullanıcının ihtiyaçlarını ve karşılaştığı problemleri empati kurarak anlamaya ve bu ihtiyaçlara/problemlere tasarım yöntem ve mtotları ile çözümler üretmeye olanak sağlar. Tasarım süreci kullanıcı için en uygun ve yararlı çözümler ortaya çıkana kadar devam eder.

Tasarım odaklı düşünme için çok önemli olan belirli ilkeler vardır. 
1. Kullanıcı odaklılık ve empati

Tasarım odaklı düşünme tamamen insan ihtiyaçlarına ve kullanıcı geri bildirimlerine yanıt veren çözümler bulmakla ilgilidir. İnovasyonun itici gücü teknoloji değil, insanlardır. Bu nedenle sürecin önemli bir parçası, kullanıcının yerine geçmek ve hedef kitleniz ile gerçekten empati kurmaktan geçer.
2. İşbirliği

Tasarım odaklı düşünmenin amacı, çeşitli bakış açılarını ve fikirleri bir havuzda toplamaktır. Bu noktada tasarım odaklı düşünme, genel olarak birlikte çalışmayan, heterojen ve çok disiplinli ekipler arasındaki işbirliğini teşvik eder.
3. Fikir

Tasarım odaklı düşünme, çözüme dayalı bir çerçevedir, bu nedenle odak noktası, olabildiğince çok fikir ve potansiyel çözüm bulmaktır. Fikir oluşturma, hem temel bir tasarım düşüncesi ilkesi hem de tasarım düşüncesi sürecinde bir adımdır. Fikir oluşturma adımı, katılımcıların fikirlerin niteliğinden çok niceliğine odaklanmaya teşvik edildiği, yargılamadan bağımsız bir bölgedir.
4. Deney ve yineleme

Deney ve yineleme sadece fikir bulmakla ilgili değildir; onları prototiplere dönüştürmek, test etmek ve kullanıcı geri bildirimlerine göre değişiklikler yapmakla da ilgilidir. Tasarım odaklı düşünce yinelemeli bir yaklaşımdır, bu nedenle, önerdiğiniz çözümün ilk sürümlerindeki kusur ve eksiklikleri ortaya çıkarırken süreçteki belirli adımları tekrarlamaya hazır olmanız gerekir.
5. Eyleme yönelik önyargı

Tasarım odaklı düşünme, problem çözmek için tartışma yerine eylemi tercih eden son derece uygulamalı bir yaklaşımdır. Tasarım odaklı düşünme, kullanıcılarınızın ne istediğine dair varsayımlarda bulunmak yerine sizi oraya gitmeye ve onlarla yüz yüze iletişim kurmaya teşvik eder. Potansiyel çözümlerden bahsetmek yerine bunları somut prototiplere dönüştürebilir ve gerçek dünyada test edebilirsiniz.

5 Adında Tasarım Odaklı Düşünme

Design Thinking’in beş adımını düşünürken, bunun doğrusal bir süreç olmadığını bilmeniz önemlidir. Aşağıda süreçten sıralı adımlar olarak bahsedeceğiz, fakat bu oldukça yinelemeli bir döngüdür. Her aşamada, önceki aşamaları tekrar ziyaret etmenizi gerektirebilecek yeni keşifler yapabilirsiniz.

1. Empati kurma

Design thinking süreci empati ile başlar. İstenilen ürün ve hizmetleri yaratmak için kullanıcılarınızın kim olduğunu ve neye ihtiyaçları olduğunu anlamanız gerekir. Empati kurma aşamasında, gerçek kullanıcıları (veya hedef grubunuzu temsil eden kişileri) gözlemlemeniz ve onlarla ilişki kurmanız, sohbet etmeniz, mevcut bir ürünle nasıl etkileşim kurduklarını görmeniz ve genel olarak yüz ifadelerine ve vücut dillerine dikkat etmeniz gerekir. 

2. Tanımlama

Design thinking sürecinin ikinci aşamasında, çözmek istediğiniz kullanıcı problemini tanımlamanız gerekir. Yani empati kurma aşamasındaki tüm bulgularınızı toplamanız ve bunları bir araya getirmeniz gerekir. Bulgularınızı sentezledikten sonra sorun bildirimi olarak bilinen şeyi formüle edin. Bazen bir bakış açısı (POV) ifadesi olarak da adlandırılan bir sorun bildirimi, ele almaya çalışacağınız sorunu veya zorluğu ana hatlarıyla belirtir.

3. Fikir Üretme

Design thinking sürecinin üçüncü aşaması, fikir oluşturma veya fikir üretmeden oluşur. Bu noktada, hedef kullanıcılarınızın kim olduğunu ve ürününüzden ne istediklerini bilirsiniz. Ayrıca çözmeyi umduğunuz net bir sorun bildiriminiz vardır. Bu aşama olası çözümler bulmanıza olanak tanıyacaktır. Fikir üretme aşaması, grubun normdan uzaklaşmaya, yeni açılar keşfetmeye ve kutunun dışında düşünmeye teşvik edildiği, yargılamadan arınmış bir bölgedir. Fizibilite olsun ya da olmasın, mümkün olduğu kadar çok fikir üretmek için fikir üretme oturumları yapılır. Hatta maksimum yaratıcılık için fikir oluşturma oturumları genellikle alışılmadık alanlarda yapılır.

4. Prototip

Design thinking sürecinin dördüncü aşamasında, üçüncü aşamadaki fikirleri prototiplere dönüştürmeniz gerekir. Bir prototip, temel olarak bir ürünün veya özelliğin küçültülmüş bir versiyonudur. Prototipleme aşamasının amacı, fikirlerinizi gerçek kullanıcılar üzerinde test edilebilecek somut bir şeye dönüştürmektir. Bu, devam etmeden ve tüm ürünü geliştirmeden önce geri bildirim toplamanıza izin vererek, kullanıcı merkezli bir yaklaşımı sürdürmede çok önemlidir. Bu, nihai tasarımın aslında kullanıcının problemini çözmesini ve kullanımının zevkli hale gelmesini sağlar.

5. Test

Design thinking sürecindeki beşinci adım, prototiplerinizi gerçek kullanıcıların önüne koymak ve nasıl ilerlediklerini görmek için test etmektir. Test aşamasında, prototipinizle etkileşime giren hedef kullanıcılarınızı veya temsili kullanıcıları gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, süreç boyunca kullanıcılarınızın nasıl hissettikleri hakkında geri bildirim de toplayabilirsiniz. Test aşaması, ele alınması gereken herhangi bir tasarım kusurunu hızlı bir şekilde vurgular. Kullanıcı testi yoluyla öğrendiklerinize bağlı olarak geri dönüp iyileştirmeler yapabilirsiniz. 
Unutmayın, tasarım odaklı düşünme süreci yinelemelidir, doğrusal değildir. Test aşamasının sonuçları, kazanan prototipi oluşturmadan önce genellikle empati aşamasını tekrar ziyaret etmenizi veya birkaç fikir oluşturma seansından geçmenizi gerektirecektir.

Tasarım Odaklı Düşünme

Fikir oluşturma aşamasının başında olabildiğince çok fikir veya sorun çözümü elde etmek önemlidir.

Prototip aşamasında tasarım ekibi artık ürünün küçültülmüş versiyonunu veya üründe bulunan belirli özellikleri üretip, 

Prototip ve çözümleri düzeltmek ve tekrar etmek, Test sonraki prototip yenilemelerini ve ihtiyaçlarını gösterir.

Scroll to Top