Kullanılabilirlik Testi

Şunu hayal edin: Ekibiniz, mükemmel tasarım ve işlevselliğe sahip ürününüzü tasarlamak ve geliştirmek için sayısız saat harcadı. Ancak aklınızda rahatsız edici bir soru dolaşıyor: “Kullanıcılar bunu benim kadar sezgisel bulacak mı?”.

Kullanılabilirlik testi, gerçek kullanıcı deneyimini ortaya çıkaran gizli kahramandır . Ürününüzün ne kadar sezgisel olduğu konusunda aklınızda hiçbir şüphe olmasa bile, varsayımlarınızı doğrulamak çok önemlidir. Ayrıca, ürün yaşam döngüsü boyunca kullanılabilirlik testine geri dönerseniz, sorunları hızla yakalarsınız ve kullanıcı davranışının zamanla nasıl değiştiğini görürsünüz.

Kullanılabilirlik testi, kullanıcının bir web sitesi veya uygulama ile etkileşime girdiğinde yaşadığı deneyimi değerlendiren bir tür araştırmadır. Kullanılabilirlik testi süreci gerçek kullanıcılardan (geliştiriciler veya tasarımcılar yerine) ürün üzerinde bir dizi kullanılabilirlik görevini tamamlamalarını isteyerek, aksi takdirde gözden kaçırabileceğiniz ürününüzdeki sorunları belirler. Daha sonra sonuçlar, başarı oranı ve görevleri tamamlamak için izlenen yollar analiz edilerek olası sorunlar ve iyileştirme alanları belirlenir.

Kullanılabilirlik testi ne değildir?

Kullanıcı araştırması, kullanıcı testi ve kullanılabilirlik testi sıklıkla birbirinin yerine kullanılır; ancak bunlar mutlaka aynı şey değildir. Kullanıcı araştırması ürün kullanıcılarından geri bildirim ve içgörü toplama ve bunları ürün kararlarını bilgilendirmek için kullanma genel eylemini ifade eder. Kullanılabilirlik testi, bir ürünün veya tasarımın kullanılabilirliğini değerlendirmek için yapılan belirli bir tür kullanıcı araştırmasıdır.

Konuyu açıklığa kavuşturmak için, kullanılabilirlik testi olarak kabul edilmeyen bazı UX ataştırma yöntem ve teknikleri şunlardır :

  • A/B testi: A/B testi, kullanıcının hangisini tercih ettiğini ve hangi değişikliklerin performansı iyileştirdiğini belirlemek için tasarım değişikliklerini karşılaştırma ve test etme istatistiksel yöntemidir. A/B testi tercihlerle ilgilidir ve yalnızca nicel veriler sağlar, kullanılabilirlik testi ise davranışla ilgilidir ve hem nicel hem de nitel veriler sağlayabilir.
  • Anketler : Anketler, genellikle çoktan seçmeli sorular, duygu veya derecelendirmeler biçiminde çok sayıda kullanıcıdan veya müşteriden veri toplamanıza yardımcı olabilir. Anketler, kullanıcıların bir ürün hakkında ne hissettiğini anlamak için harikadır, ancak size ürünle nasıl etkileşime girdiklerini göstermez.
  • Odak grupları: Odak grubu sırasında, bir moderatör tartışmayı yönlendirir ve katılımcıları fikir ve görüşlerini paylaşmaya teşvik etmek için açık uçlu sorular sorar. Amaç, insanların konuyla ilgili tutumları ve deneyimleri hakkında fikir edinmektir.
  • Kullanıcı testi : Bu, kullanıcı araştırmasının tamamına veya özellikle ürün ve fikirleri gerçek kullanıcılarla test etme sürecine atıfta bulunabilen geniş bir terimdir. İkincisi, kullanıcı geri bildirimi toplamak için nicel bir yaklaşım benimser ve genellikle kullanılabilirlik testinden önce gelir. Kullanıcıların görevleri tamamlamakta neden zorluk çektiğine dair nitel veriler sağlamaz.
Kullanılabilirlik testinin 5 temel faydası
  1. Geliştirme maliyetlerini azaltın
  2. Ürünleri kullanıcılarınıza göre uyarlayın
  3. Erişilebilirliği artırın
  4. Kullanıcı memnuniyetini ve marka itibarını artırın
  5. Bilişsel önyargılarla mücadele edin
1. Geliştirme maliyetlerini azaltın

Kullanılabilirlik testleri yaptığınızda, maliyetli geliştirme hatalarından kaçınarak zamandan ve paradan tasarruf edersiniz. Örneğin, kullanıcıların belirli bir özelliği kullanmakta zorluk çektiğini fark ederseniz, bunu lansmandan önce düzeltebilirsiniz. Ürün piyasaya sürüldükten sonra değişiklik yapmaktansa lansmandan önce değişiklik yapmak önemli ölçüde daha ucuzdur.

2. Ürünleri kullanıcılarınıza göre uyarlayın

Kullanıcılarla doğrudan konuşarak ve ürününüzü nasıl deneyimlediklerini gözlemleyerek, ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilir ve ürünü onlar için uygun hale getirebilirsiniz; böylece ihtiyaçlarını karşılayabilir ve sorunlarını daha etkili bir şekilde çözebilirsiniz.

3. Erişilebilirliği artırın

Erişilebilir ürünler, fiziksel, görsel, işitsel veya bilişsel gereksinimleri olanlar da dahil olmak üzere mümkün olduğunca çok sayıda kişi tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlanır ve geliştirilir. Elbette erişilebilirlik standartlarına ve düzenlemelerine uymak önemlidir, ancak ürününüz erişilebilirliğe öncelik vermekten de faydalanacaktır. Kullanolabilirlik testi sürecine farklı yeteneklere ve ihtiyaçlara sahip kullanıcıları dahil ettiğinizde, daha eşitlikçi bir dijital manzaraya katkıda bulunuyor ve onu teşvik ediyorsunuz.

4. Kullanıcı memnuniyetini ve marka itibarını artırın

Kullanılabilirlik testi, ürün ekiplerinin yeni bir ürün veya özellik yayınlamadan önce olası sorunları belirlemesini ve iyileştirmeler yapmasını sağlar . Bu, daha iyi kullanıcı deneyimlerine, daha tutarlı bir şekilde yol açabilir; sadık bir kullanıcı tabanı yaratabilir ve genel marka itibarınızı olumlu bir şekilde yansıtabilir.

5. Bilişsel önyargılarla mücadele edin

Kullanılabilirlik testi, gerçek insanlardan nesnel geri bildirimler sağlayarak yanlış fikir birliği etkisi gibi önyargılarla mücadeleye yardımcı olur ve tasarım kararlarının, ürüne zaten aşina olan kişilerin varsayımları veya görüşleri yerine gerçek kullanıcı davranışlarına dayanmasını sağlar

Tasarım Odaklı Düşünme

Bu aşama tüm çalışmanın beyni diyebiliriz. Tüm fikir oluşum süreci ve yapılan beyin fırtınaları empati süreci sayesinde gerçekleşiyor.

Bu aşama tüm ekibin belirlenen temel sorunları tanımlamak için gözlemlerin analiz edileceği ve sentezleneceği yerdir.

Fikir oluşturma aşamasının başında olabildiğince çok fikir veya sorun çözümü elde etmek önemlidir.

Scroll to Top